Viešbučiuose gali būti siūlomi įvairūs maitinimo tipai, kurie skiriasi maisto tiekimo dažnumu, būdais, kaina. Šie įvairūs maitinimo tipai leidžia svečiams pasirinkti geriausiai jų poreikius atitinkantį variantą, atsižvelgiant į tai, kiek laiko jie planuoja praleisti viešbutyje ir kiek jie nori rūpintis maistu patys.

Tik kambarys (Room Only)

Tai reiškia, jog nėra įtraukta jokio maitinimo tipo į kambario kainą. Svečiams suteikiamas tik apgyvendinimas, o už maistą jie turi mokėti savarankiškai.

Pusryčiai (Bed and Breakfast – B&B)

Šiuo atveju į kambario kainą įskaičiuoti tik pusryčiai. Tai populiarus pasirinkimas, leidžiantis svečiams pradėti dieną sočiais pusryčiais viešbutyje ir toliau keliauti po apylinkes. Pusryčiai dažniausiai būna tiekiami švediško stalo principu, tačiau kai kuriuose viešbučiuose gali būti ir pasirinkimas iš meniu. Arbata, kava, vanduo dažniausiai yra nemokamai.

Pusryčiai ir vakarienė (Half Board – HB)

Šis maitinimo tipas apima pusryčius ir vakarienę. Pietūs nėra įtraukti, todėl svečiai gali laisvai planuoti savo dieną ir pietauti kitur. Tai geras pasirinkimas tiems, kurie planuoja praleisti dieną už viešbučio ribų. Nemokami gėrimai: kava, arbata (arba kiti viešbučio administracijos siūlomi gaivieji gėrimai) pusryčių metu. Dažniausiai už gėrimus (ypač vakarienės metu) tenka mokėti savarankiškai.

Pilnas maitinimas (Full Board – FB)

Šis tipas reiškia, kad įtraukti pusryčiai, pietūs ir vakarienė, tai yra pilnas dienos maitinimas. Nemokami gėrimai: kava, arbata (arba kiti viešbučio administracijos siūlomi gaivieji gėrimai) per pusryčius. Pietų ir vakarienės metu dažniausiai visi gėrimai už papildomą mokestį.

Pilnas maitinimas su gėrimais (Full Board Plus – FB Plus)

Įskaičiuoti pusryčiai, pietūs ir vakarienė. Nemokami gėrimai: kava, arbata (arba kiti viešbučio administracijos siūlomi gaivieji gėrimai) pusryčių metu. Viešbutis savo nuožiūra gali teikti tam tikras papildomas paslaugas arba nuolaidas. Gėrimai pietų ir vakarienės metu (dažniausiai – alus, vynas, vanduo įskaičiuoti).

Viskas įskaičiuota (All Inclusive – AI)

„Viskas įskaičiuota“ maitinimo tipas apima ne tik visus pagrindinius valgius (pusryčius, pietus ir vakarienę), bet ir papildomus užkandžius, gėrimus (įskaitant vietinės kilmės alkoholinius) ir kartais net tam tikras pramogas ar paslaugas viešbučio teritorijoje. Viskas įskaičiuota sistema kartais ribojama, dažnai alkoholiniai gėrimai teikiami tik nuo 10 val. iki 22 val. Kai kuriuose viešbučiuose kava, ledai, šviežiai spaustos sultys gali būti už papildomą mokestį. Tai populiarus pasirinkimas kurortiniuose viešbučiuose, kur svečiai nori mėgautis visomis viešbučio teikiamomis paslaugomis be papildomų išlaidų. Visos įtraukiamos paslaugos parenkamos viešbučio nuožiūra.

Lengvas viskas įskaičiuota ( Soft All Inclusive – Soft AI)

Viskas įskaičiuota maitinimo tipas, tačiau be alkoholinių gėrimų. Dažnai pasitaikos arabų šalyse. Visos įtraukiamos paslaugos parenkamos viešbučio nuožiūra.

Ultra viskas įskaičiuota (Ultra All Inclusive – UAI)

Šis maitinimo tipas yra patobulinta „viskas įskaičiuota“ versija, apimanti papildomas paslaugas, tokias kaip aukštesnės kokybės gėrimai, gurmaniškos vakarienės, tam tikri sporto ar sveikatingumo užsiėmimai, ar kitos prabangos paslaugos. Visos įtraukiamos paslaugos parenkamos viešbučio nuožiūra.

Tik vakarienė (Dinner Only)

Kai kurie viešbučiai gali siūlyti apgyvendinimą tik su vakariene. Tai retas variantas, bet gali būti naudingas tiems svečiams, kurie nori tyrinėti miestą dieną ir vakarieniauti viešbutyje vakare.

 

MAITINIMO PATEIKIMAS

Įprastai pusryčiai, pietūs ir vakarienė yra patiekiami švediško stalo (angl. buffet) principu, o kartais gali būti patiekiama ir a la carte arba porcijomis.
Maitinimo suteikimo tvarką bei valgiaraštį nustato viešbučio administracija.
Jeigu iš viešbučio išvykstate anksti ryte arba grįžtate vėlai vakare, dėl ankstyvų pusryčių ar vėlyvos vakarienės paruošimo (atskirais atvejais – už papildomą mokestį) reikia kreiptis tiesiogiai į viešbučio administraciją.

Švediškas stalas

Tai maisto (dažnai ir gėrimų) pateikimo būdas, kai svečiai patys įsideda maistą, įsipila šaltus ir karštus gėrimus.  Švediško stalo etiketas leidžia nesilaikyti patiekalų valgymo eiliškumo, tačiau reikėtų įsidėti tiek, kiek suvalgai. Priklausomai nuo gyventojų skaičiaus viešbutyje (dažniausiai sezono pradžioje bei pabaigoje), švediškas stalas gali būti pakeistas kitu aptarnavimo būdu, pvz., maistas gali būti dalijamas porcijomis.

A la carte

Maisto pasirinkimas restorane pagal pateiktą valgiaraštį. Dažniausiai viešbučiuose, turinčiuose a la carte restoranus, vakarienei vietą reikia užsisakyti iš anksto (bent prieš 1 dieną). Laikotarpį, prieš kurį būtina užsisakyti vietą, nustato viešbučio administracija. Pagal viešbučio administracijos nustatytas taisykles, a la carte restorane maitinimas gali būti įskaičiuotas į kainą (pvz., viena vakarienė viešnagės viešbutyje metu) arba už papildomą mokestį.

Šventinės vakarienės

Šv. Kalėdų bei Naujųjų Metų progomis viešbučiai įprastai ruošia šventines vakarienes, kurių metu gali būti rengiama ir speciali pramoginė programa. Už šias vakarienes paprastai imamas papildomas mokestis, kurį nustato viešbučio administracija. Dažniaisiai šis mokestis nėra įskaičiuotas į kelionės paketo kainą ir mokamas įsigijiant kelionę, papildomai (dažniausiai tai yra privaloma). Dažna, kuomet šventinė viešbučio nurodymu yra privaloma, kelionės paketo be šios vakarienės įsigyti nėra įmanoma.